Vondel Verzen

In 2009 wonnen de ontwerpers Anouk Vogel en Johan Selbing, van het burea Anouk Vogel landscape architecture, de internationale prijsvraag voor nieuw meubilair in het Vondelpark. De prijsvraag georganiseerd door het voormalig Stadsdeel Oud-Zuid en de stichting Hart voor het Vondelpark was een groot succes. Uit in totaal 79 inzendingen werden de 5 beste ontwerpen geselecteerd en gevraagd om de ontwerpschetsen volledig uit te werken en als maquette in te dienen.

Bij de beoordeling woog sterk mee dat het meubilair een bijdrage moet leveren aan duurzaam en verantwoord parkbeheer in het populaire stadspark waarvan de bezoekersaantallen jaarlijks toenemen. De jury bestond onder andere uit Rijksbouwmeesters Liesbeth van der Pol en Jo Coenen.

Het Vondel Verzen ontwerp past bij het groen en de rust waaraan de gebruikers van het park hechten. Het wordt gezien als een moderne vertaling van het 19de eeuwse parkontwerp van Jan David Zocher. In het meubilair is de flora en fauna uit het park terug te vinden. Het romantische totaalconcept omvat verschillende onderdelen zoals; de parkbank, een kiosk, lantaarnpalen, voethekken, afvalbakken, bewegwijzering en de al geplaatste rosariumbordjes.

Het proces

In diverse brainstorm sessies is, tussen de beide ontwerpers en ons productmanagementteam, een waardevolle samenwerking ontstaan. Anouk en Johan zijn bij de totstandkoming van het winnende concept door ons geadviseerd en begeleidt. De ontwerpschetsen, maquettes, aanpassing op het gebied van zitkwaliteit en de modellering van de ornamenten zijn door ons doorontwikkeld en geproduceerd. Onze jarenlange expertise en kennis op het gebied van straatmeubilair kwam goed van pas om de verfijnde ambachtelijke gegoten banksteunen met vogelornamenten te maken.

De allereerste Vondel Verzen bank staat bij de drinkwaterfontein ter hoogte van het Filmmuseum. Het is voor alle liefhebbers van het Vondelpark mogelijk haar of zijn eigen parkbank te adopteren, of aan een geliefde te schenken, door het door de Stichting Hart voor het Vondelpark opgezette adoptie project.

Hieronder een kort foto overzicht van de eerste 2 modellen van de parkbank; de mussenbank en de rozenbank. Op de 1e foto presenteert Anouk Vogel vol trots het 1e prototype van de Vondel Verzen bank.

Ontwerp: 

Anouk Vogel landscape architecture

Opdrachtgever: 

Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-Zuid

Uitvoering: 

Samson Urban Elements BV