Boost voor centrum Borne

Kleuren en lijnen die goed samengaan kunnen een ruimte echt maken. Hoe krijg je als gemeente een gelukkige winkeliersvereniging? Door een doordacht plan neer te leggen, te investeren in de toekomst en de inrichting van het totale winkelgebied op elkaar af te stemmen. Samengevat: door je winkelgebied als visitekaartje neer te zetten. Dat heeft de gemeente Borne in het najaar van 2013 bereikt met de afronding van de 1e fase van de herinrichting van de Grotestraat-noord, de Nieuwe Kerkstraat en de Stationstraat. Want wees nou eerlijk je al winkelende even neervlijen omringd door fleurig groen en natuurlijke schaduw. Wie wil dat nou niet. Dat dacht de gemeente Borne ook. Daarom werden er naast het overige meubilair ook uitnodigende groene rustplekken gecreëerd met een zestal boombakken. De boombakken, alle verschillend in vorm en afmeting, bestaan uit een schakering van lagen met een verzinkte basis, een aluminium gecoate omranding, gecombineerd met een houten zitrand. Om het gebied ’s avonds ook uitnodigend te laten zijn hebben de banken een ingebouwd LED verlichtingssysteem waardoor de zitranden lijken te zweven op de donkergrijze omranding. De brede zitranden zijn gemaakt van één van de allerbeste FSC houtsoorten, Cumaru hardhout. Deze houtsoort, met een warme kleurschakeringen, heeft naast een extreem lange levensduur ook een chique uitstraling. Het kleurenpallet is hier op elkaar afgestemd door dezelfde houtsoort op de boombakken en zitbanken te gebruiken, waarmee een connectie tussen de verschillende winkelstraten is gecreëerd. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden leidde het al tot tal van enthousiaste reacties van de aanliggende winkeliers. De boombakken zijn een onderdeel uit het totale Masterplan centrum. Ben je in de buurt van Borne grijp dan je kans. De eerste fase is namelijk op 4 november geopend en officieel in gebruik genomen.

Ontwerp: 

IAA Architecten

Opdrachtgever: 

Gemeente Borne

Uitvoering: 

Samson Urban Elements BV