Ontwapenend beton - SlimConcrete


  

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UHPC beton, in Nederland wordt dit materiaal Ultra Hoge Sterkte Beton genoemd. Ontwerpers en architecten kunnen met dit materiaal experimenteren met fragiel ogende constructies in complexe vormen. Die toch uiterst sterk zijn. De zo efficient mogelijke verhouding tussen gewicht en functie en het verminderen van massa, maakt dit een minder milieu belastend product. 

Deze flexibiliteit levert verrassende invalshoeken op voor een hele reeks nieuw meubilair. Escofet S.A. is de eerste straatmeubiliar producent die UHPC beton toepast. Zij noemen het materiaal zelf SlimConcrete. Het is leverbaar in 3 kleuren: beige, grijs en zwart.


De herkomst van dit materiaal ligt in de bouwindustrie. Hier werd  het al gebruikt voor o.a. gevels en steeds slankere en grotere brugoverspanningen. De wapening en het beton vormen één mengsel. Het produceren van ingewikkelde wapeningsnetten is hierdoor niet meer noodzakelijk en dat vereenvoudigt de productie van meer complexe vormen.

 

Wat zijn de voordelen ten opzichte van gewoon beton. Het is licht, biedt een grote vrijheid in vormgeving en is slagvaster dan gewoon beton. Door de toevoeging van silica aan het beton krijgt het extra elasticiteit en sterkte. De fijnheid en de elasticiteit van dit materiaal maakt het mogelijk om extreem slanke vormen te creëren met ergonomisch zitcomfort. Het geringe gewicht vergemakkelijkt transport en handling. Bij de productie wordt minder energie verbruikt en de 100% recyclebare componenten zorgen voor optimale resultaten in de levenscyclusanalyse van de UHPC producten.

 

Voordelen van het materiaal:

-    Slankere en lichtere constructies, minder CO2 uitstoot en gemakkelijke handling

-    Vezelwapening maakt complexe vormen mogelijk

-    Hoge dichtheid, lage porositeit, minder onderhoud

-    Druksterkes 90-150 MPA ten opzichte van gewoon beton 35-45 MPA  

Bekijk of download de volledige collectie in de Escofet SlimConcrete brochure. 

 

Uitvoering: 

Escofet S.A.